Traktorimyyjä Mauri Kuisma oli rakentamassa hallia 16-vuotiaana

Salossa muutettin isompiin tiloihin ja paremmalle paikalle

– Tuttu paikkahan tämä on, sillä olin rakentamassa tätä hallia 16-vuotiaana vuonna 1983. Isäni Seppo Kuisma tämän rakensi ja myi sittemmin tässä traktoreita ja puimureita. Ihan hauskaa palata vanhoihin, tuttuihin tiloihin, kertoo traktorimyyjä Mauri Kuisma.

Seudun maatalous on muuttunut paljon sitten 1980-luvun. Eläintilat ovat muuttuneet viljatiloiksi. Sikatilat ovat vaihtuneet lammastiloihin ja lypsykarja lihakarjaksi tai emolehmiksi. Esimerkiksi Ylämaan karjaa käytetään jokilaaksojen laidunnukseen. Maatilojen keskikoko on kasvanut huomattavasti.

– Sokerijuurikkaasta siirryttiin viljaan 2006 ja sen jälkeen, kun sokeritehdas lopetti. Turvetta tällä seudulla ei ole, mutta kunnallistekninen urakointi on kasvanut huomattavasti. Metsätraktoreita tarvitaan enemmän ruotsinkielisellä rannikkoseudulla, kertoo Kuisma.


Salon seudulla hankitaan isoja traktoreita, joilla urakoidaan ja hoidetaan oma, vuosi vuodelta suurempi pinta-ala.

– Vielä pari vuotta sitten meni 160-heppaista neloskonetta, mutta nyt yleisin on T174 tai vieläkin isompi malli Versu-voimansiirrolla kovaan vetotyöhön. Ässiä ja isoja Fendtejä kysytään myös. T-sarjassa on nykyisin tehoa aiempaa enemmän, mutta Ässästä asiakkaat hakevat tehon lisäksi painoa.


Myynnin, huollon ja varaosien kolminaisuus toimii


Valtran pyhä kolminaisuus, eli myynnin, huollon ja varaosien yhteispeli toimii Salossa hyvin. Salon Moottorihuolto Oy tosin toimii muutaman sadan metrin päässä, mutta varaosia haetaan päivittäin ja myös Kuisma on tekemissä huollon kanssa esimerkiksi käytettyjen koneiden kunnostusten vuoksi. Lisäksi alueella toimivat Konehuolto Kujanpää Marttilassa, Jarkko Palén Somerolla ja Hydroforest Tammisaaressa.

– Meillä on traktoriasentajina Ville Lukkaroinen ja Juha-Matti Loikas, joilla kummallakin on pitkä kokemus ja taustaa maanviljelystä. Lisäksi tarvittaessa saamme apuvoimia henkilöautohuollon puolelta. Huoltoautoja meillä on kaksi, mutta mahdollisimman iso osa huolloista pyritään tekemään omassa hallissa, kertoo yrittäjä Raimo Lindholm.

Salon Moottorihuollolla on asianmukaiset tilat, mutta traktoreiden kasvu on aiheuttanut sen, että hallinosturit pitää asentaa uusiksi, että uusimmat ja isoimmatkin traktorit mahtuvat tarvittaessa nosturin alle. Huoltojen ajoittamisesta hänellä on samanlaiset terveiset kuin muillakin huoltomiehillä.


– Kiireettömät huollot kannattaa teettää sesongin ulkopuolella. Silloin ei ole jonoa ja lisäksi voimassa saattaa olla alennuskampanja. Sesonkiaikaan sitten keskitytään kiireellisiin tehtäviin.Viime vuosien pienet rekisteröintimäärät alkavat näkyä varaosatiskillä.

– Kun traktorikanta ikääntyy, niin niitä huolletaan yhä enemmän itse. Toki yhä suuri osa osista menee huoltojen kautta, mutta yhä enemmän käydään ostamassa huolto-osia myös tiskiltä. Silloin on tärkeää, että maltetaan tehdä koko huolto eikä esimerkiksi vaihdeta vain moottoriöljyä, muistuttaa myymäläpäällikkö Anssi Saarela.