Puintinopeus, keveys ja etenemiskyky ovat valttia tänä syksynä

Tehokas puimuri korjaa sadon sateiden välissä

– Kyllä me saadaan kaikki puitua. Vanhalla puimurilla se ei olisi välttämättä onnistunut. Uuden puimurin kapasiteetti on paljon isompi kuin vanhan ja uudella voi puida kosteampaa viljaa kaksoiskelan ansiosta, kertovat veljekset Petri ja Marko Ronimus Iitistä.

Ronimukset vaihtoivat kymmenen vuotta vanhan Sampo Rosenlew 3065:n uuteen Sampo C12:een. Puinnit aloitettiin 11. elokuuta ja 26. syyskuuta puimatta on enää neljännes pelloista, lähinnä vehnää ja rapsia. Etenkin ohrassa sato on määrältään hyvä.

– Sampon etuja olivat aiemmat hyvät käyttökokemukset ja erittäin hyvin toimiva huolto. Myös kotimaisuudesta annettiin Sampolle plussaa. Ratkaisevia tekijöitä olivat helppo puhdistettavuus, hinta ja hieman kilpailijoita kevyempi paino, mistä on ollut hyötyä tänä syksynä. Puhdistettavuus on tärkeää siemenviljan tuotannossa, kertoo Petri Ronimus.

Maatalousyhtymä Tuomas ja Juha Kivelä


Haminan Turkian kylällä maatalousyhtymä
Tuomas ja Juha Kivelä on puinut uudella Sampo Rosenlew C8-puimurilla rehuohraa, -kauraa ja -vehnää. Vaihdossa lähti Sampo 2035. Uusi puimuri on tuplasti tehokkaampi ja sillä on puitu parhaimmillaan sata mottia päivässä. Enempää ei voisikaan korjata kuivuri- ja kuljetuskapasiteetin vuoksi, varsinkin kun syyskuun lopussa puintipäivän pituus on vain reilut kuusi tuntia aamu- ja iltakasteen välissä. Normaalina syksynä puimurilla olisi kapasiteettia enempäänkin.

– Nyt on puitu 70 prosenttia pelloista ja varmaan kaikki saadaan ylös. Olisi se saattanut onnistua vanhallakin puimurilla, jos ei olisi tullut mitään takaiskuja, mutta harmaita hiuksia olisi tullut paljon enemmän, kertoo Tuomas Kivelä.

– Olemme laajentamassa navettaa ja tulevaisuudessa puimurilla korjataan tuoreviljarehua. Tuoreviljahommissa on hyvä olla kaksi kelaa ja vähän enemmän tehoa. Harkitsimme myös C6:ta, mutta hinnassa ei ollut kovin suurta eroa, kertoo Juha Kivelä.


Puimurissa on automaattisesti kallistuva 4,8 metrin leikkuupöytä. Uusi, näytöllä varustettu ohjaamo on hiljaisempi ja ergonomisempi kuin vanha. Myös entistä tehokkaampi silppuri saa kehuja. Tyhjennyskorkeus on neljä metriä ja pöydässä on pikakiinnitys. Renkaat ovat edessä  800-milliset ja takana 560-milliset.

– Nelivetoa ei ole, mutta tasauspyörästön lukko on, ja se auttaa tosi paljon, kertoo Tuomas Kivelä.

Kivelät kehuvat Sampon huoltoa ja varaosapalvelua. Kouvolan, Harjun ja Lappeenrannan huollot ovat suunnilleen yhtä kaukana, mutta Kivelät käyttävät yleensä Kouvolan huoltoa. Myös koneiden kotimaisuus on tärkeää.

C12-pui-vehnaa.jpgSampo Rosenlew C12 pui tiheää, mutta hieman kosteaa vehnää. Satoa tulee yli kuusi tonnia hehtaarilta, mutta vielä ei ole varmaa päätyykö se rehu- vai leipäviljaksi. Puimurissa ei ole nelivetoa, mutta pinnalla pysymistä auttavat 1050-milliset eturenkaat ja 600-milliset takarenkaat. Leikkuupöytä on 5,7 metriä leveä.

Kivela-puintikuva-9.jpgMaatalousyhtymä Tuomas ja Juha Kivelän Sampo Rosenlew C8 purkaa kauralastia Valtran T234 Versun kärryyn. Talvisin tilan traktoreilla tehdään myös lumitöitä.